(22) 843 40 12

ul. Smoluchowskiego 1, 02-679, Warszawa - Mokotów

Pon. - Pt. 6:30 - 18:00

Posiłki

posilki przedszkole mokotówWszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez kucharki pracujące w przedszkolu. Dania oferowane w przedszkolnej kuchni są smaczne, pożywne i tak zbilansowane, aby były jak najlepiej dostosowane do potrzeb naszych najmłodszych. Dzieci otrzymują różnorodne dania, które są zawsze świeże i właściwe przygotowane. Przedszkole uwzględnia również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci.

Rodzice mają codziennie wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci mają zawsze możliwość poproszenia o dokładkę, a także nieograniczony dostęp do wody i innych napojów podawanych w czasie jedzenia. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania nowych dań, pomagają przy jedzeniu i dbają o przestrzeganie zasad dobrego zachowania się przy stole.

W ciągu dnia przedszkole zapewnia dzieciom 5 posiłków:

Śniadanie:
8.30 – 9.00 - wszystkie grupy

Drugie śniadanie:
10.00 – 10.30 - wszystkie grupy

Obiad:
11.45 – 12.15 - Misie
12.30 – 13.00 - Zajączki i Żyrafki

Podwieczorek:
15.30 – 15.50 - wszystkie grupy

Drugi podwieczorek:
17.30 - wszystkie grupy

 

Jadłospis

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Poniedziałek

17.02.2020

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i pastą z tuńczyka, papryka, herbata z cytryną (1,7)

 

Mandarynka

/jabłko

Zupa ziemniaczana, kotlet jajeczny, kasza jęczmienna, szpinak z patelni, kompot owocowy (1,3,9)

Bułeczka wieloziarnista z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, herbatka jesienna (1,7)

Actimel, gruszka, wafelek ryżowy (1,7)

Wtorek

18.02.2020

Ryz na mleku, jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane z masłem, pomidor,  herbata z cytryną (1,7)

Banan/jabłko

Rosół z makaronem, burgery z mięsa i soczewicy, puree ziemniaczane, gotowana mini marchewka, kompot owocowy (1,3,9)

Serek Bieluch z sezamem i bananem, herbatka z dzikiej róży (1,7)

Chlebek razowy z masłem, kiełbaska krakowska, papryka, herbata owocowa (1,7)

Środa

19.02.2020

Muesli na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z białego serka i szynki, pomidor, herbatka z cytryną (1,7)

Gruszka

/jabłko

Barszcz czerwony z ziemniakami, indyk gotowany na parze w sosie własnym, ziemniaki  pieczone z ziołami, surówka z marchewki i  jabłuszka, kompot owocowy (1,3,9)

Tęczowy deser owocowy (banan, kiwi, mandarynka), chrupki kukurydziane, herbatka rumiankowa (1,7)

Chlebek vasa, szynka drobiowa, ogórek świeży, herbatka malinowa (1,7)

Czwartek

20.02.2020

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, herbatka z cytryną (1,7)

Marchewka

/jabłko

Zupa kalafiorowa, pieczone udko z kurczaka, kasza kus kus, sałata w sosie jogurtowym, kompot owocowy(1,7,9)

Serowe placuszki, winogrona, herbatka miętowa(1,3,7)

Chlebek orkiszowy z masłem, polędwica sopocka, ogórek świeży, sok z czarnej porzeczki (1,7)

Piątek

21.02.2020

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, sałata, papryka, herbata z cytryną (1,7)

Kiwi/jabłko

Zupa marchewkowa z groszkiem ptysiowym, ryba zapiekana, ziemniaczki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy(1,4,7,9)

Grahamka z masełkiem i smalczykiem z fasoli, ogórek kiszony, herbatka z melisy (1,7)

Jogurt naturalny, morele suszone, herbata jabłkowo-gruszkowa (1,7)

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jajka i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne

Z ostatniej chwili:
  • 9 (piątek) – 9.00 - Laboratorium młodego naukowca, warsztaty kulinarne w przedszkolu | 17 (piątek) - Dzień Kubusia Puchatka, wszystkie grupy | 22 (środa) - godz.11.00 - Dzień Babci i Dziadka, montaż słowno – muzyczny w wykonaniu przedszkolaków | 28 (wtorek) - godz. 18.00 - Spotkanie z rodzicami, podsumowanie pracy wychowawczo - dydaktycznej w I semestrze