(22) 843 40 12

ul. Smoluchowskiego 1, 02-679, Warszawa - Mokotów

Pon. - Pt. 6:30 - 18:00

Posiłki

posilki przedszkole mokotówWszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez kucharki pracujące w przedszkolu. Dania oferowane w przedszkolnej kuchni są smaczne, pożywne i tak zbilansowane, aby były jak najlepiej dostosowane do potrzeb naszych najmłodszych. Dzieci otrzymują różnorodne dania, które są zawsze świeże i właściwe przygotowane. Przedszkole uwzględnia również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci.

Rodzice mają codziennie wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci mają zawsze możliwość poproszenia o dokładkę, a także nieograniczony dostęp do wody i innych napojów podawanych w czasie jedzenia. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania nowych dań, pomagają przy jedzeniu i dbają o przestrzeganie zasad dobrego zachowania się przy stole.

W ciągu dnia przedszkole zapewnia dzieciom 5 posiłków:

Śniadanie:
8.30 – 9.00 - wszystkie grupy

Drugie śniadanie:
10.00 – 10.30 - wszystkie grupy

Obiad:
11.45 – 12.15 - Misie
12.30 – 13.00 - Zajączki i Żyrafki

Podwieczorek:
15.30 – 15.50 - wszystkie grupy

Drugi podwieczorek:
17.30 - wszystkie grupy

 

Jadłospis

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Poniedziałek120.01.2020

Muesli na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta serowa z szynką  i szczypiorkiem, pomidor,  herbatka z cytryną (1,7)

Pomarańcza

/jabłko

Zupa zacierkowa, schab soute, ziemniaczki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy (1,7,9)

Grahamka z masełkiem, filet wędzony z indyka, sałata, papryka, herbatka malinowa (1,7)

Jogurt naturalny z miodem i ziarnami słonecznika, jabłuszko, napój cytrynowy (1,7)

Wtorek

21.01.2020

Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka,  herbatka z cytryną (1,7)

Marchewka/ jabłko

 

Barszcz czerwony z ziemniakami, ryż brązowy z potrawką z kurczaka i warzywami, sałata w sosie vinegrette, kompot owocowy (1,7,9)

Ciasto Murzynek, winogrona, herbatka rumiankowa (1,3,7)

Kanapka z chlebka orkiszowego z polędwicą sopocką, sałata,  herbatka owocowa (1,7)

Środa

22.01.2020

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży (1,7)

Banan /jabłko

Zupa szczawiowa z jajkiem, pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, kompot owocowy (1,3,7,9)

Chlebek chrupki z masełkiem i kiełbaską krakowską, papryka, herbata owocowa (1,7)

Serek Bieluch z bakaliami, jabłko, sok marchewkowy (7)

Czwartek

23.01.2020

Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masełkiem, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbatka z cytryną (1,7)

Mandarynka / jabłko

Zupa kalafiorowa, sztuka mięsa (wołowe) w sosie chrzanowym, kasza pęczak, buraczki na ciepło, kompot owocowy (1,7,9)

Kisiel z tartym jabłuszkiem, podpłomyki bez cukru, herbatka miętowa (1,3,7)

Bułeczka z masełkiem i powidłami, kawa Inka, jabłuszko

Piątek

24.01.2020

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masełkiem, ser żółty, ogórek świeży, papryka, herbatka z cytryną (1,7)

Melon / jabłko

Zupa koperkowa z ryżem, ryba pieczona z masłem czosnkowym, ziemniaki, surówka kapusty kiszonej, kompot owocowy (1,4,7,9)

Bułeczka orkiszowa z masełkiem i pastą jajeczną ze szczypiorkiem, papryka, herbatka jabłkowo-gruszkowa (1,3,7)

Actimel, gruszka, bułeczka  z masełkiem (1,7)

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jajka i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne

Z ostatniej chwili:
  • 9 (piątek) – 9.00 - Laboratorium młodego naukowca, warsztaty kulinarne w przedszkolu | 17 (piątek) - Dzień Kubusia Puchatka, wszystkie grupy | 22 (środa) - godz.11.00 - Dzień Babci i Dziadka, montaż słowno – muzyczny w wykonaniu przedszkolaków | 28 (wtorek) - godz. 18.00 - Spotkanie z rodzicami, podsumowanie pracy wychowawczo - dydaktycznej w I semestrze